Başlıklar
Hosting Nedir?
Hosting Nedir? diğer anlamıyla barındırma veya web hizmeti. Bir web sitesinde yayınlanmak istenen dosyaların kullanıcıların erişebileceği bir uzak sunucuda tutulmasıdır. İnternet üzerinde web sitesi oluşturmak için özel olarak yapılandırılan ve hızlı erişim imkânı sağlayan birden fazla kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir sunucuda yayınlamak istediğiniz tüm içeriklerin sunucu veya sunucularda depolanması hizmetidir.
Hosting Türleri/Çeşitleri Nelerdir?
Pek çok Hosting çeşitleri/türleri bulunmaktadır. Bu yazımda popüler, ismini sıkça duyduğumuz 4 Hosting türünü sizler ile paylaştım.
İşte Hosting türleri:
Linux Hosting
Çoğu kişiler için Linux Hosting ideal bir seçimdir. Çünkü web sitenizde WordPress’ten tutun e-ticaret mağazasına kadar ihtiyaç duyabileceğiniz hemen hemen her şeyi destekler. Linux Hosting, Linux bilmeniz veya kod yazmanız gerekmeden kullanabileceğiniz bir hosting hizmettir. Genellikle cPanel veya benzeri bir kontrol paneli kullanarak. Erişim ve yönetim kolaylığı sağlamaktadır. Şahsen linux hostingi ana paket olarak tanımlıyorum. Her web sitesi (windows tabanlı uygulamalar hariç) bu türde çalışma imkanını sağlamaktadır.
Windows Hosting
Windows işletim sisteminin kullanıldığı bir hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için en uygun hosting türüdür. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil olarak Windows hosting üzerinde çalıştırabilirsiniz.
Paylaşımlı Web Hosting
Shared Hosting olarak da adlandırılan paylaşımlı hosting, web sitenizi ve ek siteleri de barındıran tek bir fiziksel sunucu içerisindeki size düşen paydır. Özetle bir ip adresini ve toplam kaynakların(sunucu kaynaklarından bahsediyorum size ayrılan kaynaktan değil) sizinle birlikte pek çok kişinin paylaşması ve kullanmasıdır. Sunucu içerisinde, web sitenizi yönetmeyi ve sitenize erişmeyi kolaylaştıran bazı yazılım uygulamaları bulunmaktadır.
Paylaşımlı hosting, bir yolu diğer arabalarla paylaşmak gibidir. Yüzlerce veya binlerce kullanıcı aynı sunucuyu paylaşabilir, bu da maliyetleri bölüştürdükleri anlamına gelir. Bu “toplu” platform, paylaşımlı hosting tüm web hosting sağlayıcıları içerisinde en avantajlı sunulan pakettir. Birçok web sitesi sahipleri, uygun maliyetli olduğu için çözüm olarak paylaşımlı hosting hizmeti kullanır.
WordPress Hosting
WordPress Hosting, özel olarak WordPress tabanlı web sitelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere optimize edilmiş ayrı bir hosting çeşididir. WordPress, dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir ve birçok web sitesi bu platformu kullanmaktadır. WordPress Hosting, WordPress sitelerine özel hız, güvenlik ve performans sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. WordPress Hosting’in sunduğu bazı avantajlar:
- Yüksek Performans
- Güvenlik
- WordPress için Desteği
- WordPress için yönetim araçları
- CDN Desteği
Bu özellikler seçeceğiniz firmaya göre değişiklik gösterebilmektedir.
Reseller Hosting
Birden fazla web sitesini tek bir hesap veya kullanıcı üzerinden dağıtılması olayıdır. Aynı anda 2’den fazla web sitenizi barındırıyor iseniz Örneğin: Bir ajans iseniz hosting çeşidi olarak Reseller Hosting’i kullanmanız daha doğru bir seçim olacaktır.
E-ticaret Hosting
E-ticaret siteleri için özel olarak tasarlanmış bir hosting çeşididir. Güvenlik, ödeme entegrasyonu ve yüksek performans gibi e-ticaret ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahiptir. Müşteri bilgilerinin güvenliği ve hızlı işlem süreleri ön planda tutulur.
Kişisel Yorumum
Genel olarak fikrimi öne sürüyorum. Reseller Hosting ve WordPress Hosting dışında kalan diğer hosting çeşitleri genellikle birçok hosting firması tarafından değişiklik göstersede. Bu paketlerin özellikleri teknik aynı olabiliyor. Sadece bazı farklılıklar olabilir. Örneğin, bazı paketlerde daha fazla CPU kullanımı sunulurken, bazılarında daha az RAM veya daha geniş disk alanı veya daha fazla web sitesi barındırması imkanı sunulabilir.
Bu durumda bana göre şu iki önemli faktör önemli. İlk olarak, seçtiğiniz hizmet sağlayıcısının güvenilir olmasına dikkat etmelisiniz. Güvenilir bir hosting sağlayıcısı, sitenizin gidişatını için önemli olabilir. Ayrıca, veri güvenliğinizi sağlamak ve potansiyel saldırılara karşı korumak için güvenlik çözümleri olması gereklidir.
İkinci faktör olarak, ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir paket seçmeye dikkat edin. İhtiyaçlarınızı belirlemek için düşünmeniz gerekenler şunlardır: sitenizin ne kadar yer kapyalacağı(MB veya GB cinsinden, WordPress sitesinin kapyalacağı alan 5GB’dan fazla değildir genellikle 1-2GB’tır), trafik miktarı, web sitesi/domain sayısı vb. faktörlere ve CPU ve RAM gücü özelliklerin hangi düzeyde sunulduğuna dikkat edin. İhtiyaçlarınızı tam olarak karşılamayan bir paket seçmek, performans sorunlarına veya kaynak sıkıntısına neden olabilir.
Sonuç
Sonuç olarak, hosting hizmeti seçerken dikkatli olmak ve doğru kararı vermek önemlidir. Her hosting çeşidi farklı özelliklere sahiptir. Reseller Hosting, birden fazla web sitesi barındırmak isteyenler için ideal bir çözümdür. WordPress Hosting, WordPress tabanlı sitelerin özel ihtiyaçlarını karşılamak içinuygundur gibi. Diğer hosting çeşitleri ise genellikle temel hosting ihtiyaçlarınızı karşılamak için uygundur.