Plesk Panel

Plesk Nedir?

Plesk Nedir?

Plesk Nedir?

Plesk Nedir?, bir Rus şirketi olan Plesk Inc. tarafından kurulmuştur 2001 yılında kullanıma açılmıştır. Plesk, 2003 yılında SWSoft’a satılmış ve Şirket 2008 yılında adını Parallels olarak değiştirmiştir. 2015 yılında Oakley Capital tarafından satın alındıktan sonra kendi kuruluşu haline gelmiştir. Plesk, Linux / Unix ve Windows tabanlı ticari barındırma hizmeti sağlayıcıları için geliştirilmiş ticari bir web barındırma(Web Hosting) veri merkezi otomasyon yazılımıdır.  

Plesk, menüsü son derece kullanıcı dostu ve basit olduğu için VPS ve özel sunucular için harika bir kontrol paneli sistemidir. Başka bir deyişle, Plesk kullanan bir sunucunun kullanımı o kadar kolaydır ki, çok az deneyimi olan veya hiç deneyimi olmayan herkes sunucusunu hemen yönetmeye başlayabilir. Yönetici, esas olarak domain ve istemciler için kaynak ayıran istemci ve site şablonları oluşturabilir. Ayrıca Plesk, web sitelerinin günlük rutin yönetimini ve yönetimini basitleştirmek için tasarlanmıştır. Plesk, bir veya birden fazla sunucuda çeşitli görevleri ve işlemleri otomatik hale getirebilir. Plesk, yöneticinin bir web tarayıcısı aracılığıyla web siteleri, bayi hesapları, e-posta hesapları, DNS ve veritabanları kurmasına olanak tanıyan bir kontrol paneline sahip bir web hosting barındırma platformudur.

WordPress , Joomla ve Drupal’ı içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan İçerik Yönetim Sistemleri (CMS) için Plesk entegre desteği . Ayrıca Docker, çoklu sunucu yönetimi ve Node.js, PHP, Python, Ruby on rails ve çok daha fazlası için çerçeve ortamları gibi diğer yazılımları da bünyesine kattı. Plesk, Microsoft Windows’un yanı sıra birden çok Linux / Unix ortamını da destekler. Plesk ayrıca MySQL, PostgreSQL, MSSQL Sunucusu ve MSSQL Masaüstü Motoru, Apache Tomcat Java platform sunucusu ve ColdFusion sunucusunu da destekler.

Plesk’in uzantıları (eklentiler), ana kod tabanının parçası olmayan yazılım paketlerini içerir. Bu uzantılar, Plesk ile tamamen etkileşime girer ve entegre olur. Üstelik, Plesk arayüzünü sadece kullandıklarınızı eklemek için tasarladığından, ihtiyacınız olmayan eklentiler için ödeme yapmanız gerekmez.

Plesk Web Panel Giriş

Plesk sunucunuzda oturum açmak için bir tarayıcıda https://ipaddress: 8443 veya https://hostname.com:8443 kullanmalısınız. Varsayılan kullanıcı adı admin ve önceden atanmış bir paroladır (ancak bu, Plesk üçüncü bir şahıs tarafından önceden yüklenmişse bilgiler değiştirilmiş olabilir). Linux’ta varsayılan kullanıcı adı root, Windows’ta ise yönetici(Administrator) olabilir. 

Plesk İngilizce ve diğer dillerin yanı sıra Türkçe dil dosyası bulunduran neredeyse tamamen Türkçe olarak kullanım imkanı sunmaktadır. Ayrıca, Plesk’i deneyimleyemek isteyen kullanıcılara 15 günlük deneme lisansı ile bir sanal sunucuya veya özel sunucuya Plesk’i kurma imkanıda sunmaktadır. Plesk’i Hızlıca kurmak için https://get.plesk.com/ adresinden hızlıca plesk kurabilir ve deneyimleyebilirsiniz.


Mehmed Gürbüz avatarı

About author

Yorumalr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Optimized by Optimole